Kløften mellem rig og fattig mindskes

Læs Lisbeth Nebelongs klumme i Tænk Penge

Hvorfor penge ikke er noget, man taler om

Læs Lisbeth Nebelongs debatartikel i Politiken

Kløften mellem rig og fattig mindskes

Læs Lisbeth Nebelongs artikler i Protocol

Få fryns som fortjent

Tjek pensionen

Læs Lisbeth Nebelongs kommentarer i MetroXpress:

Råd til ferien

Unge forbrugere

Pas på boligøkonomien

Børnene vil have mere tid

Lettere skat - tak!

Den dyre jul

Kvinder og økonomi

Et liv på SU

Tjek forsikringerne

Snak om pengene

Gældsfælden

Stil krav til banken

Kløften mellem rig og fattig mindskes

BOLIGPRISERNE falder, og det fortsætter de med et stykke tid endnu. Så langt er økonomerne enige. Men hvor nogle forudser en blød landing, før det igen går opad i 2010, advarer andre om, at boligkrisen kun lige er begyndt. Og at prisen på huse og ejerlejligheder skal ned med mindst femogtyve procent, før bunden er nået.
Ingen håber naturligvis på pludselige og drastiske prisfald. Boligmarkedet er en hjørnesten i enhver nationaløkonomi. Se bare skrækeksemplet USA, hvor problemerne med subprime-lånene sidste sommer sendte chokbølger gennem den internationale finansverden, og hvor regeringen netop har måttet overtage kontrollen med de kriseramte realkreditgiganter, Fannie Mae og Freddie Mac.
Ganske vist er dansk økonomi i almindelighed og realkreditsystemet i særdeleshed sundere end det amerikanske, men det betyder ikke, at nedturen på det hjemlige boligmarked, ikke kan udvikle sig til det værre. Og styrtdykker huspriserne, risikerer i titusindvis at ryge på tvangsauktion, fordi de er teknisk insolvente, dvs. gælden er større end boligens værdi. Bankerne lukker for pengekassen, forbruget går i stå, ledigheden stiger, recessionen kan bide sig fast og måske udvikle sig til en decideret depression.
NÅR DET ER SAGT, er vendingen på det danske boligmarkedet måske ikke så skidt endda. Efter en årrække med stigninger, er priserne på ejerlejligheder samt parcel- og rækkehuse ifølge Realkreditrådet nu henholdsvis 8,6 og 3,9 procent lavere end for et år siden. Tallene dækker over stigninger i dele af Jylland og prisfald i Storkøbenhavn, Nord- og Østsjælland på ti procent. Det lyder måske voldsomt. Imidlertid er det især i de områder, priserne er eksploderet, så lærere, sygeplejersker og andre almindelige lønmodtagere ikke har mulighed for at købe bolig der.
Boligmarkedet er konjunkturfølsomt, og prisen på fast ejendom har altid svinget, men udviklingen i det nye årtusinde har været ekstrem. På få år sendte en cocktail bestående af historisk lav rente, fald i ledigheden og stigende lønninger, kombineret med skattestop og liberalisering af realkreditmarkedet priserne på himmelflugt. Først kom flekslånene, og med de afdragsfrie lån fra oktober 2003 gik det for alvor løs. Alene de tre første måneder af 2004 blev ejerlejlighederne ifølge Danmarks Statistik 5,1 procent dyrere. Derefter steg de over tyve procent på et år, det samme gjorde sommerhusene, og priserne fortsatte opad. Konsekvensen var at, som det hedder i regeringens finanslovsredegørelse, danskernes ”direkte ejede formue”, fra slutningen af 2002 til slutningen af 2006 blev fordoblet. En udvikling, der ikke mindst skyldtes prisudviklingen på ejerboligmarkedet, og, som det også fremgår af redegørelsen, bidrog ”til stigningen i det private forbrug”. Eller med andre ord: Danskerne, dvs. først og fremmest boligejerne, blev inviteret til en hidtil uset forbrugsfest, baseret på gigantiske stigninger i friværdien. Og det er den fest, der nu er ved at ebbe ud.

PÅ DE FIRE ÅR fik Danmark flere mangemillionærer, og mange flere millionærer. Boligejere, der havde købt på ”det rigtige tidspunkt” blev rige på rekordtid uden at røre en finger. Og i modsætning til dem, der i samme periode tjente tykt på aktier, skulle der ikke betales så meget som en krone i skat, når de ”tog gevinsten hjem”. Og de, der ikke skulle sælge, kunne alligevel grine hele vejen til banken, hvor de kunne veksle friværdien til samtalekøkkener, firhjulstrækkere og rejser.
Imens kunne de ikke-inviterede tabere se misundeligt til. Alle de stakkels lejere, der sparede op, mens de ventede på, at priserne skulle falde, så de kunne købe. Og så selvfølgelig de uheldige, der akkurat nåede at gøre det, før nedturen begyndte.
Ser man bort fra de sidste, må priserne faktisk gerne falde lidt mere. Så kløften mellem rig og fattig igen kan blive mindre. Og det igen kan blive muligt for almindelige lønmodtagere at slå sig ned i områder, de ikke har haft adgang til, mens festen var på sit højeste.


Bragt i Politiken 12.09.2008