Få fryns som fortjent

Læs Lisbeth Nebelongs klumme i Tænk Penge

Hvorfor penge ikke er noget, man taler om

Læs Lisbeth Nebelongs debatartikel i Politiken

Kløften mellem rig og fattig mindskes

Læs Lisbeth Nebelongs artikler i Protocol

Få fryns som fortjent

Tjek pensionen

Læs Lisbeth Nebelongs kommentarer i MetroXpress:

Råd til ferien

Unge forbrugere

Pas på boligøkonomien

Børnene vil have mere tid

Lettere skat - tak!

Den dyre jul

Kvinder og økonomi

Et liv på SU

Tjek forsikringerne

Snak om pengene

Gældsfælden

Stil krav til banken

 

Fryns er ikke, hvad det har været

Løn er ikke længere kun kroner og øre. Flere og flere får frynsegoder, og det handler ikke bare om billig kantinemad eller fri telefon. Kun fantasien - og skatten - sætter grænsen for, hvilke fordelagtige goder, man som attraktiv medarbejder kan forhandle sig frem til på jobbet. Og i en tid med mangel på arbejdskraft udvides grænserne.

Flere og flere medarbejdere får tilbudt fryns i form af skattebegunstigede personalegoder og fleksible lønpakker. Men ikke mange ved, hvor mange muligheder for fryns, der er i dag.
Traditionelt er fryns noget med gratis kaffe, billig kantinemad og ”fri” telefon. Men i en tid med mangel på arbejdskraft udvides grænserne for, hvad virksomhederne tilbyder af frynsegoder for at fastholde veluddannede medarbejdere.
Ikke mindst sundhedsforsikringer er blevet det helt store hit. I dag har mere end 550.000 danskere en arbejdsgiverbetalt forsikring, der sikrer hurtig behandling, hvis de bliver syge, og som også dækker f.eks. rygestopkurser og forebyggende massage. Og snart bliver det formentlig også muligt at dyrke arbejdsgiverbetalt og skattefri motion i det lokale fitnesscenter. I hvert fald er denne form for fryns nævnt i det nye regeringsgrundlag fra november.

Med andre ord er begrebet frynsegoder under udvikling. Og stadig flere virksomheder indfører fleksible lønpakker, hvor attraktive medarbejdere frit kan vælge mellem en bred vifte af fryns mod samtidig at gå ned i løn. Det store gennembrud for den såkaldte bruttolønsordning, hvor en del af lønnen udbetales i ”naturalier” kom, da det i 2001 blev muligt for privatansatte medarbejdere at få hjemme-pc og netforbindelse mod at gå ned i løn og lade virksomheden - og skatten - betale gildet. En ordning, der siden er udvidet til også at omfatte bl.a. pendlerkort, medarbejderaktier og –obligationer. Og som siden 2004 er gjort endnu mere fordelagtig, fordi det nu er muligt at aftale, at man, selv om man går ned i løn for at få forskellige goder, stadig har ret til samme pension og feriepenge, som man havde, før man indgik aftalen.
Ikke mindst højtlønnede medarbejdere har fordel af de fleksible lønpakker, men da det i dag er fire ud af ti, der tjener over ca. 30.400 kr. om måneden og dermed betaler topskat, er det således i hundredtusindvis af danskere, der med fordel kan overveje af få en del af lønnen udbetalt i ”naturalier”. Frem for i dyrt beskattede kroner, hvor skatten tager hele 63 øre af den sidst tjente krone.

Betragter man frynsegoderne med skattebriller, er der groft sagt to former, der er interessant: Delvist beskattet fryns. Og ikke mindst helt skattefri fryns. Endelig er der de goder, der har direkte med jobbet at gøre, som f.eks. gratis mad, når man arbejder over, og som er skattefri, så længe de ikke overstiger en ”bagatelgrænse”. Men som, hvis de når op over denne grænse, der i år er 5.400 kr., beskattes af hele beløbet.
Som udgangspunkt skal ethvert personalegode beskattes i forhold til markedsværdien, men skiftende regeringer har altså besluttet, at visse goder skal beskattes mere lempeligt, mens andre helt skal fritages for skat.
Således anslås værdien af ens private brug af en ”fri” telefon til højst 3.000 kr., ligesom arbejdsgiverbetalt transport til og fra arbejde, samt køb af de varer eller tjenesteydelser, ens virksomhed producerer, bevidst værdisættes lavere.
Helt skattefri er - såfremt visse betingelser er opfyldt – bl.a. efter- og videreuddannelse, sundhedsforsikring, samt udgifter til eventuel hjemmearbejdsplads.

Nogen skal jo betale gildet, og ifølge en ny statusrapport fra bl.a. skatteministeriet om personalegoder og natruralieydelser skønnes det, at statskassen går glip af et provenu på knap 1, 7 milliarder om året. Frynsen er da også et hyppigt og ophidset debatemne. På den ene side fremhæver offentligt ansattes fagforeningsledere, at det er usolidarisk og skævvrider samfundet, at privatansatte får fryns, mens deres medlemmer ingenting får. Og at offentligt ansatte tilmed bliver dobbelt snydt, når en del af lønnen i det private udbetales som fryns, der ikke fremgår af oplysningssedlen, og som derfor heller ikke indgår i det beregningsgrundlag, der skal sikre, at de offentlige lønninger ikke sakker bagud i forhold til de private. På den anden side pointerer en privat arbejdsgiverorganisation som Dansk Industri, at offentligt ansatte jo allerede har masser af fryns i form af f.eks. betalt frokostpause, som de færreste privatansatte har.
Under alle omstændigheder er fryns kommet for at blive. Og ifølge statusrapporten skønnes det endda, at der er et ”betydeligt potentiale for yderligere udbredelse af personalegoder”. Eller på godt dansk: Vi kommer til at se endnu mere fryns fremover. Og endnu flere former for fryns. I både det private og det offentlige. I såvel individuelle lønforhandlinger som i kollektive overenskomster.
Så næste gang, du skifter job eller forhandler løn, så tænk også i fryns. Tænk i fri telefon og arbejdsgiverbetalt avis. I firmabil og gratis p-plads. Betalt frokost og mere fleksibilitet. Medarbejderaktier og –obligationer. Og måske ikke mindst i kompetencegivende kurser og videreuddannelse: Frynsegoder, der på sigt kan føre til mere i løn. Og til endnu mere fryns.


Få fryns som fortjent

• Forbered dig grundigt på lønforhandlinger og jobsamtaler og tænk ikke bare i løn, men også i de mange former for fryns, der findes i dag.
• Sæt dig ind i, hvilke goder, du har mulighed for at få, og hvordan de beskattes.
• Hvis virksomheden tilbyder ”fleksible lønpakker”, så overvej det grundigt og regn på, om det kan betale sig at skifte en del af kontanterne ud med f.eks. mere pension, mere fritid eller firmabil.
• Er du i tvivl om noget, så forhør dig i din fagforening. F.eks. har DJØF, som har mange medlemmer, der får fryns, udgivet vejledninger om, hvordan man undgår skatteproblemer og andre faldgruber.

Bragt i Protocol nr.1, marts 2008