Tjek pensionen

Læs Lisbeth Nebelongs klumme i Tænk Penge

Hvorfor penge ikke er noget, man taler om

Læs Lisbeth Nebelongs debatartikel i Politiken

Kløften mellem rig og fattig mindskes

Læs Lisbeth Nebelongs artikler i Protocol

Få fryns som fortjent

Tjek pensionen

Læs Lisbeth Nebelongs kommentarer i MetroXpress:

Råd til ferien

Unge forbrugere

Pas på boligøkonomien

Børnene vil have mere tid

Lettere skat - tak!

Den dyre jul

Kvinder og økonomi

Et liv på SU

Tjek forsikringerne

Snak om pengene

Gældsfælden

Stil krav til banken

 

Tjek pensionen

Vi stiller stadigt større krav til vores otium, men aner ikke, hvad vi har at leve for, når vi går af. Et jævnligt opsparingstjek lyder måske kedeligt, men er en god investering, hvis du vil undgå et pensionistliv på lavblus.

Af Lisbeth Nebelong, økonomisk journalist, MPM

Mens flere og flere har fuldkommen tjek på, hvor stor friværdi, de har i boligen, og hvornår realkreditlånet skal konverteres op eller ned, er det de færreste, der udviser samme viden og interesse, når det gælder pensionsopsparingen. Paradoksalt nok. For det er ikke småpenge, der skal til, hvis forventningerne til pensionistlivet skal opfyldes.
Ikke mindst kvinderne har store planer for, hvad de skal, når de går af, og danske kvinder bliver i gennemsnit godt firs år eller knap fem år ældre end mændene. Samtidig forlader kvinder arbejdsmarkedet tidligere end mænd. Så otiummet kan blive langt. Og godt. Hvis altså der er penge nok.
Ifølge en nylig undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI, mangler danskerne indblik i deres pensionsforhold, og en tredjedel, især lejere, lavt uddannede og fraskilte kvinder, har urealistiske forventninger til, hvor meget, de reelt vil have at gøre godt med i ”den tredje alder”.

Et liv udelukkende på folkepension og måske lidt ATP levner ikke plads til mange eksotiske drømmerejser. I dag lever hver tredje kvindelige og hver sjette mandlige pensionist af folkepensionen alene. Seks ud af ti pensionister får også udbetalinger fra den tvungne opsparing i ATP og når altså op på højst 12.000 kr. i bruttoløn pr. måned.
Indbetaling til en arbejdsmarkedspension er i dag obligatorisk for alle erhvervsaktive, så fremover vil de fleste også få penge derfra, og endelig supplerer flere og flere den tvungne opsparing ved frivilligt at oprette kapitalpensioner, ratepensioner eller livrenter.
Det er dog først og fremmest mændene, der har de store pensioner. Beregninger fra Økonomi- og Erhvervsministeriet viser, at kvinder med samme uddannelsesniveau som mænd i gennemsnit har op mod femten procent mindre i pension.
Problemet ser endda ikke ud til at blive mindre i de kommende år. En ny analyse fra ATP viser, at kønsskævheden grundlægges langt tidligere end hidtil antaget. For hver gang en 16-20-årig kvinde sparer en krone op til pension, sætter den jævnaldrende unge mand to kroner til side. Mens den unge kvinde stadig uddanner sig, er han allerede ude på arbejdsmarkedet. Når endelig hun også får job, er det hende, der holder barselsorlov, hende, der går på deltid, går tidligt af - og generelt får mindre i lønningsposen.
Alt sammen faktorer, der koster dyrt på arbejdsmarkedspensions-bundlinjen.

Det er også mest mænd, der indskyder penge på private kapital- og ratepensioner. Og hvor de tidligere skulle deles ved skilsmisse, tager parret nu hver især deres pensioner med sig, når de går fra hinanden.
Lovændringen gjorde med et slag pensionerne til særeje og går især ud over kvinderne. Så vil man sikre sig, at de også i fremtiden skal være fælleseje, må man selv sørge for at indgå ægtepagt. Da de nye regler trådte i kraft 1. januar 2007, understregede lovgiverne, at det skam var med velberåd hu. Fremover skal den enkelte nemlig i langt højere grad end i dag tage ansvar for egen alderdom. Frem for at satse på at blive forsørget af ægtefællen - eller staten.

Pension er et komplekst og kompliceret emne, der rummer flere spørgsmål end svar. Men
banker og pensionsselskaber inviterer jævnligt til pensionstjek, og vel vidende, at det ikke kun er en rådgiver, men også en sælger, man sidder overfor, kan det være en god ide at takke ja. Ikke mindst hvis man har gjort sit hjemmearbejde og i forvejen har overvejet nogle af de spørgsmål, man bliver stillet ved et sådant møde.
Hvordan man ønsker at leve som pensionist, og hvor meget ens pensionistliv koster pr. måned er individuelt, men som udgangspunkt regner de fleste pensionsudbydere med, at man skal bruge ca. tres procent af bruttoindkomsten. En grov gennemsnitsregel, der dog kan være et udmærket udgangspunkt, og som betyder, at man ved en bruttoløn på 30.000 kr. om måneden, skal have omkring 18.000 kr. pr. måned før skat som pensionist.
Hvornår går man så af? Som led i velfærdsforliget fra 2006 er det besluttet fra 2024 til 2027 gradvist at hæve tidspunktet for, hvornår man kan få folkepension fra 65 til 67 år. Og fortsætter danskerne med at leve længere, vil såvel pensionsalder som efterlønsalder få endnu et hak opad fra 2025. Så er man tyve år i dag, får man måske først folkepension, når man fylder halvfjerds. Hvis man da overhovedet får noget til den tid.
Spørgsmålet om, hvor gammel man bliver, er af gode grunde umuligt at besvare. Alligevel er der nogle pejlemærker, som også ”de professionelle” benytter for at foretage et skøn; først og fremmest ens gener og levevis. Konkret handler det om at se på, hvor gamle ens bedsteforældre og forældre blev og bliver. Og om man ryger og drikker, spiser sundt og motionerer. Ud fra disse oplysninger lægger man så til eller trækker fra i forhold til den gennemsnitlige levealder.

Når man har et billede af sit pensionistliv og sine ønsker, sammenholder man det med prognoserne fra ATP og øvrige pensionsopsparinger. Vil man budgettere forsigtigt, regner man ikke, især ikke hvis man er helt ung, med det store – om overhovedet noget – i folkepension.
På pensionsselskabernes hjemmesider kan man bruge en pensionsberegner til at se, hvor meget man ud fra forskellige forudsætninger skal indbetale til pensionen. Og dette – grove skøn – kan man så sammenholde med, hvor meget, man sparer op allerede, og om det vil være nok med og uden folkepensionen.
Sparer man for lidt op, er det en god idé at skyde penge ind på en kapital- eller ratepension eller en livrente. Hvad man skal vælge, afhænger bl.a. af om man betaler topskat eller ej. Også selvstændige har i dag fået flere muligheder end før for at spare op. Læs mere om skat og pensionsordninger på www.tax.dk .
Pensionsselskaberne tager sig ofte dyrt betalt, og der er stor forskel på såvel det afkast, man får, som hvad man betaler forskellige steder. Bed derfor om dokumentation for omkostningerne samt for de seneste års forrentning/afkast. Overvej selv at oprette et pensionsdepot i en bank.
Tjek pensionen med jævne mellemrum livet igennem. Det er drømmelivet de sidste måske tyve år eller mere, det handler om.


Så meget skal du spare op til pensionen

– et eksempel:

Alder når du begynder opsparing 28 år
Pensionsalder 67 år
Forventet levealder 85 år
Nuværende månedsløn 30.000 kr.
Procentsats af løn som pensionist: 60 = 18.000 kr. om måneden
Pension forrentes med: 4 %
Indbetaling pr. måned (med folkepension): 3.359 kr.
Indbetaling pr. måned (uden folkepension): 4.485 kr.


Forestil dig dit liv som pensionist


• Prøv at vurdere, hvad det konkret vil koste pr. måned.
• Sammenhold med prognoserne fra ATP, arbejdsmarkedspension og eventuelle private pensionsordninger.
• Er du under tredive, så regn ikke med, at du til den tid får noget særligt i folkepension. Budgetter forsigtigt og evt. helt uden folkepensionens grundbeløb.
• Sæt dig ind i emnet ved at studere hjemmesider om pension og skat som f.eks. : www.borger.dk , www.atp.dk og www.tax.dk. Se evt. også forskellige pensionsudbyderes hjemmeside, bl.a. www.kvinderogpension.dk. Brug pensionsberegneren.
• Deltag i et gå-hjem-møde i banken om pensioner og få også et møde om din pensionsøkonomi. Eller endnu bedre: Få et møde to forskellige steder. Så har du noget at sammenligne med. Husk: Der er ingen dumme spørgsmål. Forhold dig kritisk og bed om dokumentation for omkostninger og forrentning/afkast .
• Er du gift, så aftal evt. med din ægtefælle, at I indgår en ægtepagt, så de private pensioner er fælleseje. Og/eller sørg for, at din mand betaler ind på din pension, når du går på barsel eller går ned i tid af hensyn til familien.


Bragt i Protocol nr.2, juni, 2008