Snak om pengene

Læs Lisbeth Nebelongs klumme i Tænk Penge

Hvorfor penge ikke er noget, man taler om

Læs Lisbeth Nebelongs debatartikel i Politiken

Kløften mellem rig og fattig mindskes

Læs Lisbeth Nebelongs artikler i Protocol

Få fryns som fortjent

Tjek pensionen

Læs Lisbeth Nebelongs kommentarer i MetroXpress:

Råd til ferien

Unge forbrugere

Pas på boligøkonomien

Børnene vil have mere tid

Lettere skat - tak!

Den dyre jul

Kvinder og økonomi

Et liv på SU

Tjek forsikringerne

Snak om pengene

Gældsfælden

Stil krav til banken

 

Snak om pengene

Danskerne gifter sig i stor stil. Og vi bliver skilt som aldrig før. Ifølge dugfriske tal fra Danmarks Statistik var 2003 året med flest skilsmisser nogensinde. Mens 35.041 par sagde ja til hinanden, gik 15.763 ægtepar fra hinanden. For hver gang tyve par gifter sig, bliver ni par skilt. Hertil kommer de utallige papirløse forhold, der går i stykker.
At så mange bliver skilt, er der er mange grunde til, og på flere måder spiller økonomien en rolle. I dag kan danske kvinder forsørge sig selv, og ingen behøver derfor blive i et dårligt ægteskab. Og ifølge en interviewundersøgelse fra Socialforskningsinstituttet sagde hver tredje kvinde, at uenighed om penge var stærkt medvirkende til, at ægteskabet ikke holdt. Blandt mændene var det hver femte.

Måske er en af grundene til, at det går galt, at mange par ikke før de flytter sammen eller gifter sig, får talt om, hvordan de vil indrette sig økonomisk. Penge er ikke noget, man taler om, og på grund af "kærlighedsmyten" er det slet ikke legitimt at tale om dem i parforholdet. Herregud, vi elsker hinanden, og så skal vi da ikke tale om noget så prosaisk som penge, lyder det forarget, hvis man spørger forelskede par, hvordan de indretter sig økonomisk. Med til myten hører også forestillingen om, at man har ens behov og ønsker, at man er fælles om alt og enige om alt, og at det praktiske og økonomiske derfor falder på plads af sig selv. Og det gør det måske nok - i starten.

Når ikke man taler om økonomien, er det ikke ensbetydende med, at der ikke sker en økonomisk prioritering eller organisering. Den foregår så bare ubevidst og med udgangspunkt i parternes tidligere erfaringer. Og pludseligt og umærkeligt er det blevet ham, der tager sig af selvangivelser, realkreditlån og pensionsopsparing. Mens hun styrer husholdningspengene.
Ikke at det ikke kan fungere. Det kan det godt. Men hvorfor ikke fra starten tage den bevidste snak om, hvordan man bedst indretter sig?
Så kan man også sammen beslutte sig for, hvilken økonomi-model, man foretrækker: Fællesøkonomien, hvor man blander alt sammen. Separatøkonomien, hvor man hver især beholder egne penge, men betaler fælles udgifter. Eller den "solidariske overskudsdeling", hvor man slår de to indtægter sammen og deler overskuddet mellem sig, når fællesudgifterne er betalt.

Tager man den kontante snak, får man også mulighed for overordnet at drøfte, hvilke værdier, man vil bygge på: Skal der være råd til at rejse? At arbejde mindre? Og skal der være luft i budgettet, til at man kan blive i boligen, selv om den ene skulle blive arbejdsløs i en periode?
Når det er naturligt at tale om penge, er det også indlysende, at man taler om de juridisk-økonomiske aspekter af samlivet.

· Om det er rimeligt at fortsætte med at leve papirløst, når man får børn, og den ene i årevis går ned i tid og løn for at passe dem.
· Om formuefællesskabet, som man automatisk får, når man gifter sig, nu også er mest velegnet til dine-mine-vores-børn-modellen. For ikke at tale om, hvis den ene har gæld.
· Om hvordan man hver især er stillet, hvis den ene dør, eller man går fra hinanden.

Ved løbende at tage økonomisnakken, undgår man eventuelle ubehagelige overraskelser, hvis kærligheden alligevel ikke holder. Og man sikrer, at noget så prosaisk som penge ikke bliver det stridspunkt, der får det hele til at ramle. Når nu man elsker hinanden.

Bragt i MetroXpress 01.06.04