Den dyre jul

Læs Lisbeth Nebelongs klumme i Tænk Penge

Hvorfor penge ikke er noget, man taler om

Læs Lisbeth Nebelongs debatartikel i Politiken

Kløften mellem rig og fattig mindskes

Læs Lisbeth Nebelongs artikler i Protocol

Få fryns som fortjent

Tjek pensionen

Læs Lisbeth Nebelongs kommentarer i MetroXpress:

Råd til ferien

Unge forbrugere

Pas på boligøkonomien

Børnene vil have mere tid

Lettere skat - tak!

Den dyre jul

Kvinder og økonomi

Et liv på SU

Tjek forsikringerne

Snak om pengene

Gældsfælden

Stil krav til banken

 

Den dyre jul

Er danskernes jul stadig dyrebar? Eller er den nu bare dyr?

Selv om der er mere end fem uger til juleaften, er juleræset for længst i fuld gang, og for mange vil kvalmegrænsen formentlig være nået længe inden 24. december.
Gavekataloger og glittede reklamer vælter ind ad brevsprækken med kilovis af forslag til, hvad manden, kvinden og børnene, der har alt, skal ønske sig af hinanden.

Der er lagt op til at "danskerne får rekord-mange julegaver i år". Og årets julehandel forventes at blive den største i flere år. Det har allerede stået i avisen - som det plejer at gøre i ugerne op til jul. År efter år.
Forventningerne skal såmænd nok vise sig at gå i opfyldelse. Som de gør hvert år, hvor pressen gladelig viderebringer de handlendes ønsker til julehandlen i stort opsatte artikler, så alle og enhver kan se, at de hellere må oppe sig og købe lidt større og lidt dyrere julegaver i år. Når nu alle de andre gør det.

Engang var julen anledning til at fejre Jesu fødsel. Julen var hjerternes fest og den tid på året, hvor man hyggede sig med at tænde lys i vintermørket og glæde sig over, at det igen gik mod lysere tider.
I dag er julen først og fremmest årets største forbrugsfest. Ifølge Dansk Handel & Service brugte hver eneste husstand sidste år i december over 3.000 kr. ekstra i forhold til årets øvrige måneder. I alt blev julehandlens omsætning i 2003 den største i flere år med 7,4 milliarder kr. Et tal, der altså forventes at blive endnu større i år. Formentlig op mod 7,8 milliarder kr. - eller fem procent over sidste års julehandel.

Hvis man gerne vil spare lidt på julegaverne, uden at være fedtet, kan det være en idé at købe dem i god tid, f.eks. her i november, hvor man ofte kan få de samme varer billigere end i julemåneden.
Og vil man helt undgå juleræset, er der i øvrigt billige charterrejser at få i ugerne inden jul. Så kan man i stedet hygge sig med familien uden stress ved swimmingpoolen i sydens sol.

Men skal vi da ikke have lov til bare at bruge løs og købe flotte gaver til hinanden? Selvfølgelig skal vi det. Men spørgsmålet er, om ikke de handlendes kommercialisering af juletraditionen presser mange danskere til at købe dyrere gaver, end de egentlig har lyst og råd til.

Det skønnes, at op mod halvdelen af alle julegaver købes på kredit. Og køb på kontokort eller med de hurtige lån, man kan oprette gennem finansieringsselskaber i diverse butikker, er dyre. Oftest endda ekstremt dyre.
Tager man et "Ekspreslån" eller "Kviklån" i detailhandlen eller på posthuset, er det typisk til renter og gebyrer på over tredive procent. På et tidspunkt, hvor renten ellers er lav, og et almindeligt forbrugslån i banken ofte kan fås til mellem syv og ti procent i årlige renter og gebyrer.
Og spørgsmålet er, hvor meget juleglæde, der er tilbage efter nytår, når regningen med de store ekstraomkostninger skal betales.

Måske behøver man ikke være så nervøs for andres dom, hvis man nøjes med at købe de julegaver, man reelt har råd og lyst til?
Tværtimod kan det være positivt, at man, inden man begiver sig ud i julehandlen, åbent drøfter med familien, om ikke det var en god idé at skrue lidt ned for juleræset og op for julestemningen.
For hvad nu hvis alle mere eller mindre tænker, at gaveræset efterhånden har taget overhånd - men ingen tør sige det højt?

 

Bragt i MetroXpress 17.11.04