Børnene vil have mere tid

Læs Lisbeth Nebelongs klumme i Tænk Penge

Hvorfor penge ikke er noget, man taler om

Læs Lisbeth Nebelongs debatartikel i Politiken

Kløften mellem rig og fattig mindskes

Læs Lisbeth Nebelongs artikler i Protocol

Få fryns som fortjent

Tjek pensionen

Læs Lisbeth Nebelongs kommentarer i MetroXpress:

Råd til ferien

Unge forbrugere

Pas på boligøkonomien

Børnene vil have mere tid

Lettere skat - tak!

Den dyre jul

Kvinder og økonomi

Et liv på SU

Tjek forsikringerne

Snak om pengene

Gældsfælden

Stil krav til banken

 

Børnene vil have mere tid

Børnefamilierne er i høj grad dem, der får hjulene til at dreje rundt i Danmark. De arbejder som aldrig før, og de bruger penge som aldrig før. Bortset fra de 50.000 enlige mødre på kontanthjælp er de 625.000 danskere, der har børn fra nul til seks år, blevet mere velhavende de seneste fire år - selv om de ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd ikke har fået lige så meget mere til forbrug som de mennesker, der ikke har børn.

Ifølge Danmarks Statistik er væksten i forbruget den største i femten år. Forventningerne til fremtiden er de højeste i syv år. Og ifølge Institut for Konjunkturanalyse planlægger danskerne både at rejse mere og at købe flere biler, fjernsyn og andre langvarige forbrugsgoder, end de har gjort i årevis.
Det længe ventede opsving er omsider på vej. Flere kommer nu i arbejde, og det vil derfor være velkomment, hvis politikerne finder ud af, hvordan velstanden kan omsættes til mere velfærd for alle. Frem for at drøfte dankortgebyr og mere eller mindre ufinansierede skattelettelser til de højtlønnede.

Som samfundsøkonomien tegner sig nu, er det måske heller ikke skattelettelser, der er brug for. Fortsætter forbrugsfesten fra julens rekordhandel, kan det tværtimod blive nødvendigt med en finanspolitisk stramning i den kommende valgperiode.
Så hvorfor ikke benytte de lysere udsigter til at tale om, hvordan økonomisk overskud kan bruges til at prioritere anderledes?

Spørger man børnefamilierne, om de ønsker billigere pasning eller bedre kvalitet i daginstitutionerne, er svaret, ifølge en Vilstrup-undersøgelse for BUPL, klokkeklart. Selv om en vuggestueplads nu i gennemsnit koster 31.316 kr. om året, og man altså med en marginalskat på 63 procent skal tjene knap 90.000 kr. bare for at få passet et barn, svarer godt tre ud af fire, at indhold og kvalitet er vigtigere end pris. Med andre ord: Forældre ønsker ikke børn opbevaret i skrabede institutioner. De vil have gode rammer med pædagoger nok til at børnene kan trives og udvikle sig, mens forældrene selv er på job.

Alle undersøgelser viser, at der øverst på børnenes egne ønskelister hverken står mobiltelefoner, mærkevaretøj eller mere legetøj. Der står mere tid. Ikke mindst sammen med forældrene.
Samtidig siger de fleste børnefamilier, at de gerne ville arbejde mindre, hvis de havde råd, og arbejdet tillod det. Her kan den kommende regering altså passende tage hul på en diskussion med arbejdsmarkedets parter om, hvordan arbejdsmarkedet gøres så fleksibelt, at både mor og far kan være mere sammen med børnene.
Og de mange familier, der har fået flere penge til rådighed, kunne jo drøfte, om de – frem for at købe flere forbrugsgoder - kan prioritere færre timer på arbejdet, så de får mere tid med børnene.

Bragt i MetroXpress 09.02.05