Hvorfor penge ikke er noget man taler om

Læs Lisbeth Nebelongs klumme i Tænk Penge

Hvorfor penge ikke er noget, man taler om

Læs Lisbeth Nebelongs debatartikel i Politiken

Kløften mellem rig og fattig mindskes

Læs Lisbeth Nebelongs artikler i Protocol

Få fryns som fortjent

Tjek pensionen

Læs Lisbeth Nebelongs kommentarer i MetroXpress:

Råd til ferien

Unge forbrugere

Pas på boligøkonomien

Børnene vil have mere tid

Lettere skat - tak!

Den dyre jul

Kvinder og økonomi

Et liv på SU

Tjek forsikringerne

Snak om pengene

Gældsfælden

Stil krav til banken

Hvorfor penge ikke er noget, man taler om

”Penge er ikke noget, man taler om - det er noget, man har”.
sådan lyder mundheldet blandt de rige, og selv om vores kultur hylder økonomisk vækst og materielle goder, er det ikke socialt velset at tale om penge.
   Med tyve års erfaring i at behandle privatøkonomi journalistisk har det ofte slået mig, hvor stor berøringsangsten er i forhold til penge. Og hvor svært det er at skabe en sund økonomi, hvis ikke man selv tager styringen over de penge, der er grundlaget for ens handlemuligheder. Når ikke man selv styrer pengene, er konsekvensen jo, at det ikke bare er økonomien, der overlades til banken og andre finansinstitutter. Reelt underlægger man sig andres normer, værdier og holdninger til, hvad der er vigtigt i livet. Alligevel slår mange sig i tøjret ved tanken om selv at overtage styringen.
   Naturligvis er der mange og komplekse årsager til, at penge er så stort et tabu. En del af forklaringen er manglende indsigt. Mens sex for længst er sat på skoleskemaet, er privatøkonomi stadig ikke obligatorisk i folkeskolen eller gymnasiet. De unge må selv famle sig frem. Man er altså dårligt rustet til mødet med dem, man rent faktisk taler penge med, nemlig bankrådgiverne, som oven i købet ikke er uvildige rådgivere, men sælgere af bankprodukter.
   Ønsker man at tage hånd om sin økonomi, er det imidlertid ikke altid tilstrækkeligt med saglig information. For selv om man fornuftsmæssigt har besluttet sig, er det ikke sikkert, man følelsesmæssigt er parat.
    Penge og forbrug handler i høj grad om følelser og irrationelle beslutningsprocesser. Ofte må man derfor undersøge, hvilke forestillinger, myter og fikse ideer, der står i vejen for forandringer.   
   Sproget skaber, hvad det benævner, sagde Grundtvig. Det er derfor afslørende at se på,  hvilke talemåder, der benyttes om penge. En klassiker er, at penge er ”roden til alt ondt”. Metaforisk knyttes de til en legemsdel, pæne mennesker ikke taler om. Er man rig, har man ”røven fuld af penge”. Har man omvendt ingen, er man ”på røven”, ”på spanden” eller en ”fattigrøv”. Er man nærig, er man en ”fedterøv”.
  Går man mennesker med rod i økonomien på klingen, er det ofte frygten for at virke nærig, der bruges som argumentet for ikke at ville beskæftige sig med penge. Ræsonnementet er, at en sejlende økonomi er bedre end at være nærig. Det er modpolerne; nærig eller ødsel, og vil man have en sund økonomi, er denne ”enten-eller-fælde” værd at være opmærksom på. Ikke mindst i parforhold, hvor fælden tit ledsages af ”kærlighedsmyten”.
  Ifølge denne myte falder alt det økonomiske på plads af sig selv, når bare man elsker hinanden. Hvad det da også gør. Med udgangspunkt i alle de ubevidste mønstre og pengemyter. Så hvorfor dog ikke tage den vigtige snak om penge og værdier?

Bragt i Tænk Penge nr. 5, marts 2010