Sund hverdagsøkonomi - sådan

Ordet økonomi er græsk og betyder husholdning. Økonomi handler altså om at holde hus med pengene. Såvel overordnet som i det daglige.
Mange mennesker mangler overblik over, hvor meget, de bruger på mad, drikkevarer, tøj og alt det andet ”løse”. Mange forestiller sig også, at det at spare er det samme som at købe dårlig kvalitet. Men sådan behøver det ikke være. Snarere tværtimod.
Med et minimum af planlægning får man både mere for mindre og sparer tid på at købe ind. Og med sin vision for øje bliver det i sig selv en sport at undgå overflødige udgifter. At få de bedste ting til den billigste pris. At få frigjort flest mulige midler, så man slipper for at bekymre sig og får råd til noget af det, man virkelig gerne vil.

Har man slet ikke styr på sin hverdagsøkonomi, kan det måske virke umiddelbart uoverskueligt. Nogle efterlyser derfor et bestemt beløb eller nøgletal for, hvor meget det er rimeligt at bruge på – især - mad og drikke hver måned.
Begge dele afhænger imidlertid af, hvor mange man er i ”husstanden”, hvor meget man tjener, og hvor store faste udgifter, man har. Og måske ikke mindst af, hvad man selv - ud fra sin livsform og sine værdier – mener, man har behov for. Med andre ord: Om man er en Steen, Strøh eller Sund.

Familien Sunds bud på et ”rimeligt forbrug”
En nem og enkel måde at skaffe sig overblik over sit forbrug er at samle og gemme alle boner et stykke tid. Ved at studere dem får man hurtigt indtryk af sit nuværende forbrug og også af, om der er indkøbsvaner og -mønstre, man med fordel kan ændre.
I to måneder samlede familien Sund alle indkøbsboner og lærte prisen at kende på både basisvarer og økologiske yndlingsprodukter som bær, rødvin, kylling og chokolade. På den måde blev de også skrappe til at undgå pseudotilbud og kun slå til, når rabatterne var reelle, dvs. mindst 25-30 procent.
Som resultat af ”forskningsprojektet” fik familien ikke alene flere kvalitetsvarer til lavere pris. Sunds kunne også opstille en tommelfingerregel for, hvad en familie, der ønsker at leve sundt, økonomisk og med plads til lækkerier, bør kunne leve for i det daglige.
Med udgangspunkt i sin egen familie, konkluderer de at en husstand på to voksne og en teenagedatter lever fint for 4.000 kr. om måneden. Beløbet dækker mad, drikkevarer og øvrige husholdningsudgifter som vaskepulver, vitaminer mm, men ikke tobak.

I det store hele mener familien Sund, at man bør kunne klare sig for følgende beløb:

Husstandens størrelse: Beløb pr. måned

En enlig 2.000 kr.
To voksne 3.000 kr.
To voksne og et barn 4.000 kr.
To voksne og to børn 5.000 kr.
To voksne og tre børn 6.000 kr.

Budgettet forudsætter, at man er kreativ og bevidst går efter de bedste og friskeste varer når og hvor, de er billigst. At man kun køber ind to-tre gange om ugen. At man så vidt muligt ikke smider mad ud. At man ikke får kød hver dag, men til gengæld kan spise økologisk, når menuen står på hakkebøf, svinekoteletter eller kylling. At man ofte spiser fisk og indimellem snupper en dag med en lækker vegetarret.
Gør man det, bliver der også råd til såvel økologisk rødvin som kvalitetschokolade.
Det er dyrt at være single, og for nogle vil 2.000 kr. være i underkanten, mens familier med flere børn, formentlig kan opnå yderligere ”stordriftsfordele”.

Familien Sunds bud er ikke helt skævt. Fremskriver man Danmarks Statistiks undersøgelse af de private husholdningers faktiske forbrug fra 2005 -2007 med forbrugerprisindekset, brugte en familie med ”to voksne med børn” (3,9 personer) således i 2008 4.961 kr. om måneden på mad og drikkevarer, mens en husstand med en person under tres år uden børn brugte 1.948 kr.
Sunds siger henholdsvis 5.000 kr. for to voksne og to børn og 2.000 kr. for en enlig. Med i Sunds budget er også udgifter til vaskepulver, vitaminpiller, køkkenruller og øvrige husholdningsudgifter. Det er de ikke i Danmarks Statistik. Her opgøres de hver for sig samt i forskellige kategorier og løber for børnefamilien op i 864 kr. om måneden, mens den enlige uden børn må af med 316 kr. ekstra på disse varer pr. måned.
Desuden køber familien Sund 18-20 procent af deres varer økologisk eller tre gange så meget som en dansk gennemsnitsfamilie med to voksne og børn.
Selvfølgelig kan man bruge mere eller mindre end familien Sunds bud. Det er og bliver en tommelfingerregel. Og nogle mennesker er tvunget til at klare sig for langt mindre. Men bruger man væsentligt mere, vil man givet kunne få bedre varer for færre penge ved at følge nogle basale og enkle råd om, hvordan man sparer penge i hverdagen.

Hver dansker smider 63 kilo mad i skraldespanden om året. Hele 83 procent af madspildet stammer fra husholdningerne og kun17 procent fra kantiner, restauranter, caféer og fødevareindustri. Se også www.stopspildafmad.dk.

Kend prisen

En væsentlig grund til såvel penge- som madspild i det daglige er for hyppige og for uplanlagte indkøb.
Er man en af de mange, der handler hver dag på vej hjem fra arbejde, har man allerede sparet den første femhundredkroneseddel eller tre hver måned ved at skære antallet af indkøb ned.
Det kræver en anelse planlægning, men hvor sjovt er det egentlig dagligt at stå i kassekøen med tilfældige ”tilbud” i indkøbskurven? For måske derefter at komme hjem og finde æg i køleskabet i forvejen - og også frikadeller fra i går, som, spædet op med ekstra kartofler og grønt, kunne have gjort det ud for aftensmaden …

En anden grund til at indkøbene bliver dyrere, end de behøver, er at mange er vanemennesker, der handler bestemte steder uden at tænke over, at de dermed betaler fast overpris for de fleste varer. Omvendt går nogle måske altid efter ugens tilbud i den tro, at det er det billigste.
At læse tilbudsaviser er en dansk nationalsport, og selvfølgelig kan man finde gode tilbud. Men i virkeligheden handler det ikke om at lade sig forføre af varer, klistret til med gule og røde mærker, hvor der står ”spar” og ”rabat”. Det handler om permanent at få de varer, man køber, til en fornuftig pris.
Som Konkurrencestyrelsen har påpeget, er avancerne høje, og det gælder ikke bare mejeriprodukter og mel. Det gælder de fleste varer, herunder læskedrikke, hvor især mærkevarerne er dyre, og hvor man derfor kan spare mange penge ved at være prisbevidst.
Lær altså prisen at kende på de varer, du bruger mest. Og sørg for at få dem til laveste pris. Som tommelfingerregel betyder det, at du køber mest muligt i et discountsupermarked, hvor de fleste basisvarer er billigst. Det betyder ikke, at man ikke kan få nogle af basisvarerne lige så billigt i de store, mere velassorterede supermarkeder, hvor man endda af og til – når de har et ægte slagtilbud - kan få nogle af varerne billigere.
Men når man studerer tilbudsaviser og går efter de tilbud, der reelt er gode – nogle supermarkeder kalder dem selv åbenlyst ”lokkemad” – bør man huske, at de andre varer ikke er på tilbud – og at de som regel fås billigere i lavprisbutikkerne.
Og mange af ugens tilbud er ikke engang billigere end normalprisen i discountbutikken. Her gælder det om at holde hovedet koldt og kende prisen, så man f.eks. ikke hopper på et såkaldt tilbud om at få to flasker to liters Coca Cola for 49,95 kr. i SuperBrugsen og spare 5,95 kr., når man til hver en tid kan få to flasker i Netto for det samme, fordi en flaske dér koster 24,95 i stedet for 27,95.


Sådan sparer du penge – og tid – i hverdagen:

• Saml og gem alle kasseboner i nogle dage eller uger, indtil du har fået tjek på, hvad varerne koster i de forskellige dagligvarebutikker. Se på kilopriser og stykpriser, så du kan sammenligne, og lære ”laveste pris” at kende på de fem- ti varer, du køber hyppigst; f.eks. økologisk havregryn eller mælk.
Hold løbende øje med, om du stadig får varen billigst, dér hvor du køber ind, eller om priserne gradvist er skruet op eller stagneret, så andre butikker i nærheden nu er mere konkurrencedygtige.

• Brug tilbudsaviser med omtanke. De er tidrøvere og tilskynder i bund og grund til merforbrug. Sig eventuelt ”nej tak til reklamer” og tjek i stedet dine yndlingsbutikkers egne hjemmesider eller se ugens tilbudsaviser fra supermarkeder som Fakta, Rema 1000, SuperBest m.fl. på www.minreklame.dk.
Se økologiske tilbudsvarer på www.okolisten.dk
Er du selvstændig, så tjek tilbudspriserne på www.metro.dk

• Køb så vidt muligt kun ind et par gange om ugen og planlæg indkøbene på forhånd. Har du børn, så lad dem deltage. Børn vil gerne lære, hvordan de bliver fremtidens bevidste og ansvarlige forbrugere.

• Skriv indkøbsseddel. Så husker du de varer, du skal have, og undgår at købe noget, du har i forvejen. Med sedlen i hånden lokkes man heller ikke så let til at købe spotvarer eller pseudotilbud. Omvendt slår man naturligvis til, hvis der er et ægte tilbud på noget, man mangler, eller man opdager, at der netop er kommet nye kartofler, som man så køber, selv om der står pasta på sedlen.

• Tjek holdbarhedsdatoer og vælg de friskeste varer. Så smider du mindre mad ud.

• Få eventuelt dine basisvarer leveret til døren. Bestil økologisk via sites som www.aarstiderne.com, www.eco-guide.dk, www.abonnementslisten.dk eller www.miljoetorvet.dk. Og spar turen over Øresundsbroen samt penge på den lave svenske kronekurs og fødevaremoms ved at bestille via www.prissmart.dk.

• Fald ikke for ”storkøb”, du ikke har brug for. Måske er det relativt billigere at købe fem peberfrugter end en, men ikke hvis du ikke når at spise dem eller får frosset dem ned, før de rådner. Og når det gælder de XL-størrelser, der bliver stadigt flere af, er det måske forholdsmæssigt billigere at købe kæmpepakker kød, flasker med to liter sodavand og en spand med et kilo slik. Men besparelsen – og sundheden - ryger, hvis man drikker eller spiser tilsvarende mere. Pak om i portionsanretninger og hæld læskedrikke på mindre flasker. Ifølge Fødevarestyrelsen drikker unge gennemsnitligt to liter sodavand og sød saft om ugen eller fire gange mere end det maksimalt anbefalede.

• Spis årstidens frugt og grønt. Køb gode og billige danske varer som blomkål, der har højsæson fra maj til november og hvidkål, der er gode og billige fra juli til marts. Kom den rå kål i salater, snit og blancher den i wok eller brug den i gryderetter med karry for at strække kødet som på mormors og farmors tid.

• Køb så få færdigretter og halvfabrikerede varer som muligt. Man betaler dyrt for at slippe for at blande salat, skære kartofler i skiver eller panere sine rødspætter selv.

• Køb ikke ind, når du er sulten, hvor du lettere fristes til at købe mere end det nødvendige. Har du børn med, så giv også dem lidt at spise og drikke inden.

• Tjek kassebonen. Undersøgelser viser, at der er fejl i ca. hver fjerde bon, og ofte er det netop tilbudsvarer, det går galt med. Læg derfor mærke til, om rabatterne bliver trukket fra, når varen scannes ind eller prøv med lidt hurtig hovedregning at lægge priserne sammen. Er noget galt, så tjek bonen grundigt og bed om at få det for meget betalte tilbage. Og bliv ikke anfægtet af at kassedamen bliver sur og køen vokser. Det er butikkens problem, at de laver fejl. Ikke kundens

• Husk indkøbsnet eller taske frem for at købe plasticposter hver gang. Bare fire poser á 2,50 eller 3 kr. om ugen, bliver til henholdsvis 520 og 624 kr. om året.

Lisbeth Nebelong, oktober 2009