Råd til ferien

Læs Lisbeth Nebelongs klumme i Tænk Penge

Hvorfor penge ikke er noget, man taler om

Læs Lisbeth Nebelongs debatartikel i Politiken

Kløften mellem rig og fattig mindskes

Læs Lisbeth Nebelongs artikler i Protocol

Få fryns som fortjent

Tjek pensionen

Læs Lisbeth Nebelongs kommentarer i MetroXpress:

Råd til ferien

Unge forbrugere

Pas på boligøkonomien

Børnene vil have mere tid

Lettere skat - tak!

Den dyre jul

Kvinder og økonomi

Et liv på SU

Tjek forsikringerne

Snak om pengene

Gældsfælden

Stil krav til banken

 

Råd til ferien

Når vi har ferie, vil vi ikke være fedtede. Sådan tænker mange, og har man normalt et stramt budget, skal man vel have lov at bruge løs i de få uger, man holder fri?
Men hvem siger, at det er et enten-eller, hvor valget står mellem ødselhed eller nærighed? Det handler vel om at få så meget som muligt for de penge, man har sat af til ferie. Og det får man ved at følge nogle enkle råd, såvel når man køber en rejse, som når man er af sted.

Danskerne rejser som aldrig før, og udbudet af charterrejser og flybilletter er enormt. På den ene side er det blevet sværere at overskue markedet. På den anden side har internettet gjort det nemmere at undersøge det
Når det gælder charterrejser, skal man være tidligt ude, hvis man vil vælge og vrage mellem rejsemål og hoteller, og det er ikke nemt at få en billig rejse i skoleferien, hvor 240.000 danskere tager på charterferie. Omvendt kan man stadig – selv i højsæsonen - ved at have kufferten klar og ved at følge med via teksttv og internet være heldig at få en billig sidste-øjebliks-rejse.
Og i modsætning til sidste års regnvåde skoleferie, hvor i tusindvis af solhungrende danskere stod i kø for at købe rejser sydpå til fuld pris, har vejret i år været med køberne. Lige nu er der penge at spare på adskillige charterrejser til sydens sol. Alle, der endnu ikke har haft ferie, kan således glæde sig over, at det gode vejr har fået rejsebureauerne til at holde sommerudsalg, så mange rejser i resten af juli og august nu sælges med rabatter på op mod tredive procent af prisen.

Når det drejer sig om flyrejser, har lavprisselskaberne de seneste år været med til at øge konkurrencen og dermed sænke priserne, og går man efter billige flybilletter, er det en god idé at tjekke flyselskabernes priser på nettet. Det kan også betale sig at købe rejsen online. Gør man det, sparer man typisk 100 -150 kr. pr. billet frem for at købe over telefonen. Når man sammenligner priserne, er det værd at være opmærksom på, om alle skatter, afgifter og gebyrer er med i prisen. Det er de nemlig ikke alle steder, viser en nylig undersøgelse fra Forbrugerombudsmanden.

At lade være med at tegne den rejseforsikring, man får tilbudt, når man køber en rejse, er et oplagt spareobjekt. Rejser man under en måned i Europa, som de fleste ferierejsende gør, dækker det gule sygesikringskort, og har man en familieforsikring, hvor ens indbo er forsikret, og man selv er ansvarsforsikret, er rejseforsikringen overflødig.

Tidligere var det en god idé at tage danske penge med og veksle på feriestedet, men med euroen betaler det sig at veksle hjemmefra, og benytter man et vekselkontor, får man mere for pengene end i banken. Og på feriestedet er det - brugt med omtanke - en fordel at benytte Visakortet.

Med euroen fik priserne på danskernes foretrukne rejsemål et ordentligt hak opad, og i gennemsnit er priserne i Spanien, Grækenland og Portugal steget tyve procent.
De tider, da man kunne leve for en brøkdel af prisen herhjemme er altså forbi, men handler man i lokale supermarkeder frem for på hotellerne, og undersøger man prisen på bl.a. billeje mere end ét sted, undgår man at betale ærgerlige overpriser. Vil man slippe for dyre telefonregninger, når man vender hjem, slukker man mobilen og køber evt. telefonkort på feriestedet.
Det handler ikke om at være fedtet, men om at få flere penge til det sjove. Man har jo ferie, ikke?

Bragt i MetroXpress 20.07.05