Et liv på SU

Læs Lisbeth Nebelongs klumme i Tænk Penge

Hvorfor penge ikke er noget, man taler om

Læs Lisbeth Nebelongs debatartikel i Politiken

Kløften mellem rig og fattig mindskes

Læs Lisbeth Nebelongs artikler i Protocol

Få fryns som fortjent

Tjek pensionen

Læs Lisbeth Nebelongs kommentarer i MetroXpress:

Råd til ferien

Unge forbrugere

Pas på boligøkonomien

Børnene vil have mere tid

Lettere skat - tak!

Den dyre jul

Kvinder og økonomi

Et liv på SU

Tjek forsikringerne

Snak om pengene

Gældsfælden

Stil krav til banken

 

Et liv på SU

I disse dage begynder 46.000 unge på en videregående uddannelse, heraf de 18.000 på universitetet. Og skal man tro den seneste tids mediedebat, bliver det starten på et liv i SUs og dus for skatteydernes penge.
Som sædvanlig har agurketiden haft sine historier om de forkælede unge, der får langt mere i støtte end studerende i andre lande, og der har også været fyret op under misundelsen med artikler om dem, der flytter i fede, forældrekøbte lejligheder.
Den foreløbige kulmination kom dog med undersøgelsen i LO's Ugebrev A4, der kunne "afsløre", at fyrre procent af de universitetsstuderende får økonomisk hjælp fra forældrene. At det især er unge fra veluddannede hjem, der begunstiges, og at nogle af dem har en månedlig bruttoindkomst på op mod 18.000 kr. fik debatten til at tage en ekstra skinger drejning. "Skær i SU'en" lød det omgående. Konservativ Ungdom krævede støtten omlagt, så den primært går til studerende med særligt behov, f.eks. enlige forsørgere. De unge socialdemokrater ville skære et år af støttetiden. Og Venstres Ungdom var parat til helt at fjerne stipendierne og erstatte dem med billige statslån.

Dykker man ned i undersøgelsen, er det imidlertid et meget lille mindretal, der får så mange penge fra forældrene, at de - inklusive stipendium, studielån og løn fra erhvervsarbejde - når op i nærheden af 18.000 kr. Hele tres procent af de universitetsstuderende får ikke en krone, og i gennemsnit får de studerende, hvis forældre er akademikere, 1.333 kr. om måneden.

Går man på en videregående uddannelse og er flyttet hjemmefra, består SU af et stipendium på 4.519 kr. om måneden samt en mulighed for at tage studielån på 2.313 kr. Altså i alt 6.832 kr.
Der betales ca. 555 kr. i skat af stipendiet, og så er der 6.277 kr. tilbage at leve for. Er man så heldig at være en af de få, der får et kollegieværelse, koster det i gennemsnit 2.200 kr. om måneden. Man har altså i bedste fald ca. 4.000 kr. tilbage til at betale for mad, tøj, transport, telefon, bøger til studiet, forsikring osv.

SU er en investering i en fremtidig veluddannet arbejdskraft, som Danmark får stadig mere brug for i en globaliseret verden, hvor flere og flere jobs flytter østpå. Den er ikke en social ydelse, men udover sit uddannelsespolitiske formål har den en socialpolitisk funktion med at sikre, at så mange unge som muligt får en uddannelse. Uanset baggrund.
Det er derfor tankevækkende, at kritikken af en støtte på 6.277 kr. om måneden efter skat, hvoraf de 2.313 kr. er lån som skal betales tilbage, kan blive så voldsom. Til sammenligning får en kontanthjælpsmodtager under 25 år 5.419 kr. om måneden, og når han eller hun er over 25 år 8.409 kr. Efter skat henholdsvis ca. 4.520 kr. og 6.375 kr.

Det må være i samfundets interesse, at de studerende får så god en støtte, at de kan koncentrere sig om studierne og ikke behøver at bruge tid på at arbejde ved siden af. Og ingen kan være interesseret i, at de står med stor studiegæld efter uddannelsen.
At en undersøgelse viser, at fyrre procent af de universitetsstuderende får støtte fra forældrene kan ikke retfærdiggøre, at alle studerende skal stilles endnu dårligere økonomisk, end de er i forvejen.
Så frem for at kræve SU'en afskaffet eller beskåret, hvorfor så ikke glæde sig over, at så mange gider leve på en sten, mens de slider for at dygtiggøre sig, så de kan forsørge os andre i fremtiden? God vind med studiestarten alle 46.000. SU'en er jer vel undt.

Bragt i MetroXpress 01.09.04